Dé WIA specialist voor langdurig zieke werknemers die naar rust en financiële zekerheid verlangen

Chronisch ziek: de impact op je leven

Chronisch ziek zijn heeft een grote impact op je dagelijkse leven. Je krijgt te maken met lichamelijke en geestelijke ongemakken, ook heeft dit invloed op je financiën. Reacties vanuit de omgeving zijn goed bedoeld maar zorgen vaak wel voor frustraties bij jezelf. Welke impact heeft een chronische ziekte op jouw leven en hoe ga je hiermee om?

Betekenis van chronische ziekte

De betekenis van chronische ziekte

Duurt een ziekte langer dan 8 tot 26 weken dan ben je chronisch ziek. Ruim 5,2 miljoen Nederlanders hebben hiermee te maken. Opvallend is dat 80% van de ouderen één of meerdere chronische aandoeningen heeft.

De meest voorkomende chronische ziekten betreffen hart- en vaatziekten, reuma, artrose en diabetes. Ook astma en kanker komen vaak voor.

De impact die chronisch ziek zijn op je leven heeft


De impact die chronisch ziek zijn op je leven heeft

“Je wordt voorlopig of nooit meer beter”. Deze boodschap komt hard aan. Natuurlijk kun je met medicijnen of behandelingen de ergste klachten onderdrukken. Je lichaam wordt echter nooit meer de oude en dat doet pijn. Chronisch ziek zijn heeft dan ook een emotionele invloed op jezelf, de partner, familieleden en vrienden.

Aan de andere kant kan er sprake zijn van onbegrip. Van buiten is niet altijd zichtbaar dat je ziek bent, waardoor je omgeving verwacht dat je snel weer aan het werk gaat.

Door onbegrip vanuit je omgeving raak je gemakkelijk in een sociaal isolement. Lichamelijke beperkingen leiden tot werkverlies: dit maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Niet alleen mis je het contact met collega’s en/ of klanten, ook verdwijnt een doel in je leven.

Kortom: chronisch ziek zijn reikt veel verder dan lichamelijke ongemakken.

Omgaan met een chronische ziekte

Omgaan met een chronische ziekte

Leven met een chronische ziekte lijkt moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Je wordt zelden van het ene op het andere moment ziek: hier gaat een lange periode aan vooraf. Dit geeft tijd om ermee om te leren gaan. Alleen bij plotselinge ziekte kan de diagnose een flinke klap in het gezicht zijn.

Grootste struikelblok van een chronische ziekte is het niet kunnen nakomen van afspraken, weinig energie om iets te ondernemen en veel tijd op de bank of in bed doden. Mogelijk staan je relatie en financiële situatie onder druk.

Leren omgaan met een chronische ziekte? Bekijk hier onder de do’s en don’ts.

Je bent niet zielig of zwak: ga ervoor

Je bent niet zielig of zwak: ga ervoor

Zie jezelf niet als zielig of zwak en laat je zeker niet door anderen op deze manier bestempelen. Ondanks verdriet heb je ook je geluksmomenten. Zie je het even niet meer zitten? Dit is een normaal verschijnsel waar iedereen met een chronische ziekte weleens mee worstelt. Duurt de periode van somberheid te lang, neem dan contact op met de huisarts of praat er met iemand over.

Doe waar je goed in bent en geniet van de kleine dingen om je heen. Accepteer aangepast werk: uit onderzoek blijkt dat werk een positieve invloed op je herstel of gemoedsgesteldheid heeft. Moet je afspraken afzeggen omdat jij je die dag niet lekker voelt? Leg duidelijk uit waarom de afspraak niet door kan gaan.

Ga op je strepen staan

Ga op je strepen staan

Als chronisch zieke loop je ziekenhuis in en uit. Vaak sta je bij meerdere artsen onder behandeling. Het zal je vast wel opvallen dat niet alle artsen even goed samenwerken en dat de werkgever soms weinig begrip toont.

Laat zien dat je het meent. Onderhoud nauw contact met artsen, werkgever, het UWV of noodzakelijke instanties. Zet vragen vooraf op papier en wees duidelijk in wat je bedoelt. Laat je niet afpoeieren en al helemaal niet omdat je chronisch ziek bent. Je hebt net zoveel recht als ieder ander!


“Vind je het moeilijk om je WIA-uitkering aan te vragen of heb je behoefte aan ondersteuning bij een UWV-gesprek? Vitaeva is er voor jou” Voor meer informatie klik HIER 

Meer lezen?

Geef een reactie