Dé WIA specialist voor langdurig zieke werknemers die naar rust en financiële zekerheid verlangen

De diagnose MS: hoe mijn leven moest veranderen

In deze blog schrijf ik verder over mijn ervaringen met chronisch ziek worden in het beginstadium.


Ziek worden is inleveren
gewichtstoename en veel vocht vasthouden.

Ziek worden betekent inleveren  

In juni 2012 kreeg ik de diagnose MS na een heftige uitval. Hierna viel mijn leven langzaam uit elkaar. Een werkgever die zo snel mogelijk van mij af wilde, vrienden die mij niet begrepen en een inkomen dat aanzienlijk daalde. Als dieptepunt in deze periode sloeg de MS-remmende medicatie niet aan. De diagnose MS: hoe mijn leven moest veranderen.

Na het proberen van verschillende soorten medicatie kwam ik uit bij een pillenvariant van de injecties Avonex en Copaxone. Door het gebruik van deze medicatie ging mijn gezondheid weer in een stijgende lijn omhoog. Na ongeveer één jaar gebruik bleek dat mijn lichaam ook deze medicatie niet aankon. Daarna had ik bijna 1,5 jaar medicatie loos herstel nodig van de schade die inmiddels in mijn lichaam was aangericht. Hierdoor ging mijn lichaam weer hard achteruit.

Eind 2014 mocht ik een nieuwe MS-remmer proberen: Tecfidera, een MS-remmer in pillenvorm. Dit bleek voor mij een wondermiddel waar ik vandaag de dag nog zeer dankbaar voor ben. De heftige bijwerkingen die het middel geeft neem ik voor lief.

 

Stoppen mer Roken
Veel rust nemen en leren loslaten

Stoppen met roken 

Ik rookte al een lange tijd, niet veel maar ook zeker niet weinig. In 2012 kreeg ik door mijn diagnose MS het advies om te stoppen met roken. Dit werd met kracht bijgezet door mijn toenmalige vriendin. Het was mij gelukt om dit één jaar vol te houden. Door mijn wisselvallige gezondheid viel ik helaas terug in mijn oude gewoontes. Dit was iets waar ik enorm mee worstelde en wat ik uiteindelijk niet kon accepteren. Daarom ben ik op 1 januari 2015 definitief gestopt met roken. Dit is nu bijna 5 jaar geleden en daar ben ik erg trots op. Ik kan nu zeggen dat ik helemaal van het roken af ben. Roken past niet meer in mijn leven en mijn MS raakte ervan op tilt. De diagnose MS, mijn leven moest veranderen.

Als ik nu rook ruik van een sigaret van anderen word ik er gelijk misselijk van. Het is voor mij nu pijnlijk om te zien hoe mensen hun eigen lichaam vergiftigen. Dit is een bewustwordingsproces geweest en wat ik pas na het definitieve stoppen zag. Met een rokende vader die sinds kort in de laatste fase zit van COPD zie ik exact wat roken met het lichaam kan doen.

Als je wil stoppen wil ik je aanraden om er niet mee te wachten. Stop zelf of zoek hulp, het levert je zoveel voordelen op! Je hebt letterlijk meer lucht, meer smaak, meer geuren en zoveel meer.

 

Stoppen met drinken
Het begin van acceptatie

Drinken was een ander verhaal 

Voor mij was het een groot genot om in het weekend met een aantal vrienden een aantal biertjes te drinken. Dit deed ik eigenlijk altijd op vrijdag en zaterdag. Als ik had gedronken, begon ik steeds meer pijn te krijgen. In mijn situatie uit zich dat vaak in de vorm van zenuwpijn. Steeds vaker kon ik niet meer genieten van alcohol en voelde ik dat er iets moest veranderen. Door de MS in mijn leven was dit noodzakelijk geworden. 

In 2016 heb ik besloten om volledig te stoppen met het drinken van alcohol. Dit is een beslissing die mij veel goeds heeft gedaan. Naast een betere algemene gezondheid zag ik mezelf ook elke maand afvallen. Ook mijn cognitieve vermogen ging steeds verder vooruit. Hierna besloot ik mijn consumptie van frisdrank te verminderen. Ik stapte over van cola en ijsthee naar bruisend en plat water. Het grote verschil voor mij was dat hier geen suiker en geen calorieën in zitten en bovendien hydrateert water het beste. Af en toe drink ik nog steeds een blikje Cola Zero, maar dan als een kleine beloning.

“Herstel is een lange weg die niet iedereen ziet”. Het kan altijd beter maar het kan ook een heel stuk slechter. Vergeet nooit waar je vanaf komt en dan bedoel ik het moment dat je bent begonnen met herstellen, in welke vorm dat ook is. 

Jouw dromen kunnen nog steeds werkelijkheid worden, er is meer mogelijk dan je misschien denkt. Gun jezelf duidelijk en inzicht zodat je verder kunt met je leven. Meld je aan voor een ‘gratis grip op je leven matchcall’. Voor meer informatie klik HIER

Meer lezen?

Geef een reactie