Dé WIA specialist voor langdurig zieke werknemers die naar rust en financiële zekerheid verlangen

Mijn WIA keuring was ik maar voorbereid

Mijn WIA keuring, was ik maar voorbereid
Een heftige periode vol dieptepunten en fascinerende ontwikkelingen.

ziek uit dienst
Ziek uit dienst
 

Met een vast contract en nadat ik pas een half jaar ziek was, werd mijn arbeidsovereenkomst beëindigd door de kantonrechter. In het algemeen is de werkgever verplicht de loondoorbetaling bij ziekte twee jaar lang op zich te nemen. In mijn geval nam het UWV de ziektewet over van de werkgever en na twee jaar in de ziektewet te zijn geweest kreeg ik een WIA keuring. Bij de WIA keuring wordt er beoordeeld of je een WGA of IVA uitkering krijgt toegewezen. Bij een WGA uitkering heb je een gedeeltelijke afkeuring en bij een IVA uitkering een volledige afkeuring. Dit is in grote lijnen, er zijn meer verschillen per WIA uitkering.

 

WIA aanvraag UWV


Mijn WIA aanvraag

Toen ik bijna twee jaar ziek was ontving ik een brief van het UWV. In de brief stond dat ik een WIA uitkering moest aanvragen. Doormiddel van inloggen op de UWV website en het beantwoorden van allerlei vragen kon ik deze online aanvragen. Binnen een aantal weken zou ik de brief ontvangen waarin zou staan wanneer ik een gesprek zou hebben met de UWV verzekeringsarts. 

WIA keuring voorbereiden


Uitnodiging gesprek UWV verzekeringsarts

Ongeveer twee weken na het online invullen van het UWV formulier kreeg ik een schriftelijke uitnodiging van het UWV. Nog steeds redelijk in shock van wat er allemaal de afgelopen periode was gebeurd in mijn leven ging ik naar de afspraak met de Verzekeringsarts van het UWV. Ik had op voorhand al vaak nagedacht over wat voor mij nog passend werk zou kunnen zijn. Waar liggen mijn mogelijkheden nu ik ziek ben geworden? Wat kan ik financieel verwachten? Ik zag mijn toekomst in duigen vallen.

 

Gesprek met verzekeringsarts

Mijn eerste gesprek voor de WIA-keuring 
 

Redelijk vermoeid en behoorlijk verstijfd wachtte ik bij het UWV op mijn afspraak met de UWV verzekeringsarts. Gelukkig bleek het een aardige man te zijn vergezeld van een stagiaire. Ik heb hem mijn situatie uitgelegd en hem verteld op welke manier mijn vaste contract werd beëindigd door de kantonrechter. De UWV verzekeringsarts reageerde heel begripvol en dat gaf mij een heel fijn en vertrouwd gevoel. Hij stelde veel vragen omtrent mijn klachten.

Een revalidatietraject vond hij nog niet van toepassing omdat ik nog maar kort ziek was. Naast vragen over mijn behandeling heeft hij mij onderworpen aan een lichamelijk onderzoek. Ik ervaarde mijn afspraak bij het UWV als een prettig gesprek en was erg blij dat ik mijn verhaal kon doen en dat ik gehoord werd. Toch merkte ik op dat er gedachten waren die door mijn hoofd raasden over hoe het toch mogelijk was dat ik hier op deze plek terecht gekomen was. Ik had altijd hard gewerkt en het werk wat ik deed was tevens mijn passie.

 

Voorbereiding WIA keuring


Het tweede gesprek: de arbeidsdeskundige 
 

Ongeveer twee weken na mijn eerste gesprek bij het UWV later kreeg ik wederom een schriftelijke oproep van het UWV. Deze keer werd ik verwacht bij de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige was net als de verzekeringsarts een aardige man. Hij legde mij uit dat hij passende functies uit de reguliere arbeidsmarkt zou gaan zoeken welke ik nog zou kunnen uitvoeren. Al snel kwam hij tot de conclusie dat dit niet mogelijk was en ik volledig afgekeurd zou worden in de WGA. Voor mij was dit heftig nieuws en begreep er op dat moment, ondanks de uitleg, vrij weinig van. Toch heeft de arbeidsdeskundige een poging gedaan om het mij allemaal netjes en duidelijk uit te leggen op papier.


Gesprek arbeidsdeskundige uwv


WGA of IVA uitkering 
 

In de WGA uitkering ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt. De IVA uitkering krijg je alleen toegekend als je langdurig en duurzaam afgekeurd bent. Volledig afkeuren doet het UWV niet zomaar. Hierop is het UWV erg kritisch, al moet ik erbij vermelden dat de nieuwsberichten van het afgelopen jaar daar mij over doen twijfelen.

 

Roy van Antwerpen

Eindelijk rust 
 

In deze periode van mijn leven kreeg ik veel te verwerken. Ik werd chronisch ziek en kreeg zo goed als geen ondersteuning van mijn zogenaamde vriendengroep. De mensen waar ik wel iets aan had waren helaas op slechts drie vingers te tellen. Ik had vrijwel geen energie om iets te doen en sporten zat er ook niet meer in. Over leuke dingen doen maar niet te spreken… Ik voelde rust in mijn hoofd en lichaam komen toen ik van het UWV te horen kreeg dat mij een volledige WGA uitkering werd toegekend.

 De uitslag van mijn WIA keuring 
 

Een aantal weken na mijn gesprekken bij UWV kreeg ik per post de uitslag van de WIA keuring. Voor mij was de uitslag naast een opluchting tegelijkertijd een dieptepunt. Het gevoel dat ik volledig afgekeurd werd en niets zou kunnen betekenen op de reguliere arbeidsmarkt kon ik maar moeilijk verteren. Wat moest ik gaan doen als ik toch nog iets van werk wilde gaan doen en hoe? Gelukkig had ik nu wel een financieel vangnet voor mijn herstelperiode.

WIA keuring UWV

 

Muziek, games en films 

Ik raakte voor mijn gevoel steeds meer geïsoleerd. Ik kwam nog maar zelden de deur uit en als ik dan buiten kwam, was het maar voor een uurtje. Muziek luisteren deed mij goed, daarin kon ik veel emoties kwijt. Ik begon ook weer met gamen. Het spel Destiny speelde ik vaak. Het betreft een multiplayer spel waarin je gezamenlijk missies uitvoert. Omdat alle mensen om mij heen overdag werkten, speelde ik dit spel vaak met een vader van een vriend van mij. Hij was vaak thuis omdat hij ook gezondheidsklachten had. Met hem heb ik vaak goede gesprekken gevoerd over mijn situatie. Dit was voor mij heel erg fijn.

Later ging ik alleen naar de bioscoop. Dit was in het begin een hele grote uitdaging. Vaak was de reis naar de bioscoop fysiek gezien voor mij al te zwaar. Gelukkig ging dit langzaamaan steeds beter. De les die ik hieruit heb getrokken is dat als je iets wil doen, je het gewoon moet doen en vooral niet moet wachten op anderen. Deze les is iets wat ik tegenwoordig nog steeds regelmatig toepas. Mijn vrouw heeft inmiddels ook al 6 jaar een abonnement dus we gaan ook vaak samen naar de bioscoop.

Roy van Antwerpen
Gratis grip op je leven matchall

  • Heb jij binnenkort een WIA aanvraag en WIA keuring bij het UWV?
  • Weet je niet goed wat je wel en niet moet zeggen?
  • Wil jij krijgen waar je recht op hebt? Zodat je verder kunt met je leven.
  • Voorkom problemen en zorg dat jij goed bent voorbereid op jouw gesprekken.

Ik kan je hier uitstekend mee helpen, jij krijgt hierdoor een goede WIA keuring en heb jij rust in je hoofd. 250+ cliënten gingen je al voor! Druk hiervoor op de oranje kop hieronder. 👇

Handige links:
Gratis E-book:
7 tips voor rust tijdens de ziektewet vind je HIER
E-book (350+ lezers): Duidelijkheid voordat je gaat werken met een WIA uitkering vind je HIER

Meer lezen?

Geef een reactie