Dé WIA specialist voor langdurig zieke werknemers die naar rust en financiële zekerheid verlangen

Werken met Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) is een chronische auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Het is een onvoorspelbare aandoening die leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, spierzwakte, evenwichtsproblemen en moeilijkheden met concentratie en geheugen. Het kan een uitdaging zijn om met MS te werken, maar het is zeker mogelijk om een bevredigende carrière te hebben.

Het is belangrijk om te beginnen met de erkenning dat MS bij elke persoon anders is en dus ook de impact op het werk verschillend zal zijn. Sommige mensen met MS kunnen nog steeds voltijdse banen hebben terwijl anderen zich moeten concentreren op deeltijds werk of zelfs moeten stoppen met werken. Het belangrijkste is om je eigen grenzen te kennen en deze te respecteren.

Werkgevers zijn verplicht om redelijke aanpassingen te bieden aan werknemers met een handicap, waaronder MS. Dit kan variëren van flexibele werktijden tot thuiswerkmogelijkheden. Werknemers met MS kunnen ook in aanmerking komen voor sociale voorzieningen en uitkeringen.

Het is echter belangrijk om de communicatie open te houden met de werkgever en collega’s over je situatie en hoe deze je werk kan beïnvloeden. Dit kan helpen bij het vinden van oplossingen en ondersteuning om je werk te vergemakkelijken. Het is ook belangrijk om open te staan voor feedback en om samen te werken met je collega’s om de productiviteit en samenwerking te verbeteren.

MS kan vermoeidheid veroorzaken en het kan daarom nuttig zijn om pauzes in te lassen om je energieniveau te behouden. Het kan ook helpen om fysieke activiteiten te vermijden die een te grote belasting vormen. Verder kan het gebruik van hulpmiddelen zoals een ergonomische bureaustoel of spraak-naar-tekst-software ook een verschil maken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat MS niet het einde betekent van een carrière of ambitie. Mensen met MS kunnen nog steeds een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving en hun vaardigheden en talenten gebruiken om een bevredigende loopbaan te hebben. Het is mogelijk om een positieve houding te behouden en te zoeken naar oplossingen in plaats van beperkingen te zien.

Naast het vinden van de juiste werk- en aanpassingsoplossingen is het ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden om je algemene gezondheid te verbeteren en symptomen te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap kunnen allemaal helpen om de vermoeidheid en fysieke uitputting die vaak gepaard gaan met MS te verminderen.

Tot slot, het werken met MS vereist geduld, flexibiliteit en een positieve instelling. Door open communicatie, het vinden van de juiste aanpassingen en het behoud van een gezonde levensstijl, kunnen mensen met MS nog steeds een bevredigende en succesvolle carrière hebben.

Wil jij nu weten hoe het echt zit als je gaat werken met een WIA-uitkering? Lees dan mijn boekje: “Duidelijkheid voordat je gaat werken met een WIA-uitkering”. Met dit boekje voorkom je onnodige problemen voor jouw WIA-uitkering en onduidelijkheden bij een nieuwe werkgever. Zo word jij weer de regisseur van jouw eigen leven en kun je zelfverzekerd een beslissing maken.

Direct link: https://vitaeva.nl/product/werken-met-wia-uitkering/
Of meld jezelf aan voor een gratis matchcall via de oranje knop.

Meer lezen?

Gesprek met verzekeringsarts

Uitleg: Het UWV en de WIA uitkering

Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) is de instantie die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van verschillende werknemersverzekeringen in Nederland, waaronder de WIA-uitkering. De

Blog lezen »

Geef een reactie