Dé WIA specialist voor langdurig zieke werknemers die naar rust en financiële zekerheid verlangen

Touwtrekken tijdens re-intergratie voor een WIA uitkering

WIA specialist voor WIA hulpDit is waarom er steeds aan jou wordt getrokken

Als je langdurig ziek bent krijg je te maken met verschillende partijen. Gek genoeg hebben deze partijen niet altijd jouw gezondheid en herstel op de 1e plaats staan. De focus ligt vaak op besparing van geld op lange termijn. Jouw toekomst staat daarbij op de tweede plaats. Je kunt nu denken hoe merk ik dat dan? Ik heb hiervoor een handige check: Worden de beslissingen voor jou gemaakt of maak jij de beslissingen in jouw WIA traject? Voelt het als touwtrekken? Blijven ze maar druk uitoefenen? Dan weet je genoeg. Nu ga ik je uitleggen waarom dit zo is.

Werkgever
De werkgever heeft langdurig financieel belang bij jouw WIA traject. Als jij bent ziekgemeld is dit ook erg vervelend voor de werkgever. Naast dat er een werknemer mist op de werkvloer komen er ook enorme kosten bij. Zoals het inhuren van een ARBO-arts, arbeidsdeskundige, en re-integratie specialist. Daarnaast gaan de kosten voor de werkgever omhoog als jij een WGA uitkering krijgt toegewezen door het UWV. Dan gaan de WGA premies voor deze werkgever omhoog die zij moeten betalen. De werkgever moet zich houden aan de wet verbetering poortwachter. Hiermee voorkomen zij een loonsanctie van het UWV. Hier zit geen enkele werkgever op te wachten!

Eigenrisicodrager en ex-werkgever
Een eigenrisicodrager voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) moet maximaal 10 jaar lang jouw WGA uitkering volledig betalen. Dat na de WIA wachttijd van 104 weken (2 jaar). Dat is een totaal van 12 jaar extra kosten voor deze werkgever. Je kan vast begrijpen dat ERD’s (afkorting) er alles aan gaan doen om dit te voorkomen. Zoals het inhuren van specialisten, zoals Schadelastbeheersing (WIA-specialisten voor bedrijven) hierover later meer. Ze kunnen ook op elke WIA beslissing bezwaar aantekenen, zodat ze toegang krijgen tot jouw medisch dossier. Ze huren dan een externe bedrijfsarts in om het dossier opnieuw te beoordelen. Deze informatie is openbaar te vinden op hun eigen sites.

Bedrijfsarts
Deze arts is altijd in dienst van het bedrijf. Ik heb het hier over grote bedrijven waar duizenden mensen werken, bijvoorbeeld een ziekenhuis of een hogeschool. De bedrijfsarts krijg doelen vanuit HRM om het verzuim te verminderen waar mogelijk. Stel de bedrijfsarts heeft vrijwel geen goede resultaten op het gebied van werkhervatting, dan kan het het bedrijf opzoek gaan naar een bedrijfsarts die dat wel kan.

ARBO-arts
Een ARBO dienst is een externe partij die wordt ingehuurd door de werkgever. Meestal voor kleine bedrijven die zelf geen bedrijfsarts in dienst hebben. Ook voor de ARBO dienst zijn er doelen. De kosten voor verzuim verminderen voor de werkgever. Er is concurrentie voor de ARBO diensten, dus als een partij het niet goed doet kan de werkgever met een andere partij in zee te gaan. Hierdoor ontstaat er langdurig financieel belang bij jouw verzuim.

Het UWV
Langdurig financieel belang is voor het UWV het meest van toepassing. Zij moeten de WIA uitkering van mensen met een (volledige) WGA of IVA uitkering doorbetalen tot de AOW leeftijd. Als de klant volledig en duurzaam arbeidsongeschikt blijft. Bij mensen die bijvoorbeeld WIA krijgen vanaf 30 jaar kan dit al over 37 jaar WIA kosten betekenen voor het UWV. De nummer 1. doelstelling van het UWV is om zo min mogelijk overheidsgeld te besteden aan uitkeringen.

Daarom kun je vast begrijpen dat het UWV ook herbeoordelingen en controles uitvoert. Situaties kunnen veranderen, sommige mensen kunnen genezen van hun beperkingen. Bijvoorbeeld gebroken been of arm. Uitkeringsgerechtigde moeten zich ook houden aan de plichten van een WIA uitkering. Ze hebben een meldplicht als er wijzigingen zijn in hun situatie. Bij gezondheid situaties gaat dat over wanneer het beter met je gaat, maar ook wanneer het slechter met je gaat. Als je wil weten hoe dat bij jou zit meld je dan aan voor een gratis matchcall via de oranje knop onderaan.

Schadelastbeheersing (WIA-specialisten voor bedrijven)
Dit zijn partijen die vaak worden ingehuurd door ERD’s. Dit zijn de bedrijven die er een sport van maken om mensen uit de WIA te krijgen (onder 35%) of in de IVA. Op het moment dat zij succes boeken voor de werkgever, krijgen zij een percentage van de besparing voor de werkgever. Dit gaat over enorme bedragen, het langdurig financieel belang bij jouw verzuim dus enorm. Google maar eens op: WGA schadelast. Je kunt dan zien hoeveel bedrijven zich hier al mee bezig houden.

Gratis grip op je leven matchcall
Ik kan begrijpen dat er nu een hele wereld voor je open gaat, of dat je meteen stress voelt in je lijf. Logisch want niemand heeft ziek zijn op de planning staan. Maar het beste wat je kunt doen is op tijd hulp inschakelen voordat het een puinhoop wordt, waar niks meer aan gedaan kan worden. Ik ben echt onafhankelijk omdat ik geen langdurig financieel belang heb bij jouw WIA traject. Daarom kan ik jou het advies geven wat je echt nodig hebt, en antwoorden die je nergens anders gaat krijgen. Dus wat het beste voor jou is, nu en voor de toekomst.

Investeer in je toekomst
Het WIA traject is meestal maar éénmalig. Verlang jij nu naar duidelijkheid en rust bij jouw WIA traject? Zodat jij rust hebt in je hoofd en verder kunt met je leven. Meld je dan aan voor een gratis grip op je leven matchcall. Wij bespreken dan vrijblijvend jou hulpvraag. Druk hiervoor op de oranje kop hieronder.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring
Van wie word jij het meest gefrustreerd tijdens jouw WIA traject? Deel het hieronder in een opmerking 👇

Meer lezen?

Geef een reactie